Yıl boyunca çiçekli kalan iki yeni karanfil çeşidi geliştirildi

BATEM ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi İş Birliğiyle Yerli Karanfil Çeşitleri Geliştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje kapsamında, BATEM ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi iş birliğiyle dış mekan karanfil çeşitleri geliştirme çalışmaları başarıyla tamamlandı.

2018 yılında “Likya Kaya” adı verilen yerli çiçek türünü geliştiren BATEM’in ziraat mühendislerinden Ayşe Serpil Kaya liderliğindeki ekip, yeni karanfil çeşitleri üzerinde ıslah çalışmalarını sürdürdü.

Aksu ilçesindeki BATEM seraları ve laboratuvarlarında 2017 yılından beri yoğun bir şekilde yerli karanfil üretimi için çalışmalar yürüten Kaya, “Aura” ve “Nezahat” adını verdiği iki yeni çeşit geliştirdi.

BATEM tarafından tescil edilen bu yeni karanfil çeşitleri, yıl boyunca çiçekli kalma özellikleri sayesinde balkonlar başta olmak üzere park, bahçe ve peyzaj alanlarında da kullanılabilecek.

Üretilen çeşitlerin özel sektöre devredilmesi planlanarak, iç pazarda sunulmaları ve ihracat süreçleri için görüşmelere başlandı.

“Türkiye’nin İlk Kesme Çiçeği ‘Likya Kaya’ Dünya Pazarında”

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Türkiye’nin ilk tescilli kesme çiçeği olan “Likya Kaya” karanfilinin birçok firma tarafından üretilerek dünya genelinde ihraç edildiğini belirtti.

Bu başarının ardından farklı karanfil türleri üzerinde çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Ünlü, “Yeni türlerin de ticarileştirilerek sektöre kazandırılması için en kısa sürede adımlar atacağız. Amacımız, yurt dışından alınan karanfilleri üretmek yerine kendi çeşitlerimizi üreterek sektör ve tüketicilerle buluşturmak.” şeklinde konuştu.

Ziraat mühendisi Ayşe Serpil Kaya ise Türkiye’nin ilk yerli tescilli karanfili olan “Likya Kaya”dan sonra farklı çeşitler üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve önemli başarılara imza attıklarını ifade etti.

Saksılı karanfiller geliştirdiklerini belirten Kaya, “2017’den beri süren çalışmalar sonucunda ‘Aura’ ve ‘Nezahat’ adını verdiğimiz iki çeşidin tescilini aldık ve özel sektöre satış için hazırlıklara başladık. Bu çeşitler, renk, homojen çiçeklilik ve saha dayanıklılığı açısından diğerlerinden farklı. 12 ay boyunca çiçekli kalıyorlar ve park, bahçe ve peyzaj alanlarında rahatlıkla kullanılabilecek özelliklere sahipler. Özel sektöre devredildikten sonra ihracata da açılacaklar.” şeklinde konuştu.

Özellikle ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında bol çiçek açan bu yeni çeşitlerin ev ve balkon süslemelerinde sıkça tercih edileceğinin altını çizen Kaya, geliştirilen karanfil türlerinin kullanım çeşitliliğine vurgu yaptı.

Related Posts

O tarihi kaçıran yandı ! Fiyatı 500 kata çıkıyor

– Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, bugüne kadar 32 milyon 817 bin 997 ehliyet yenileme başvurusu yaptı. Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 549 bin 583 kişi bir ay içinde ehliyetlerini yenilemezlerse, belgeleri …

TÜHİS, kamu işçilerine teklif için haziran enflasyonunu bekliyor

TÜHİS, kamu işçilerine teklif için haziran enflasyonunu bekliyor

Baykar, havacılık devi Piaggio’yu bünyesine kattı

İtalya’nın 140 yıllık havacılık devi Piaggio Aerospace’in Baykar tarafından satın alma süreci resmen tamamlandı.

Bir ilde daha taksiye zam geldi

Edirne’de yolculuk başına minimum taksi ücreti 90 liradan 120 liraya yükseltildi.

Euro rekor kırdı: Bir seviye daha geride kaldı

Geçen haftayı rekor seviyelerde kapatan Euro’dan bir rekor daha geldi. Uzun süre 46 lira seviyesinde konumlanan Euro 47 TL seviyesinin üzerine yerleşti.

Birçok kişi panikle telefonunu kontrol ediyor… SIM takası saldırısı nedir?

Cep telefonunuz sadece sosyal medya ya da mesajlaşma aracı değil, artık cebinizdeki banka şubesi. Peki ya biri, numaranızı çalıp hesabınızı boşaltırsa? Son dönemde artan SIM kart dolandırıcılığı, sessizce ilerliyor ama sonuçları yıkıcı.