Viral çikolatanın yaratıcısı konuştu: “Telefonumu sokağa fırlattığımı hatırlıyorum”

Dubai Çikolatası: Künefenin Çikolata İle Buluşmasıyla Yaratıldı

Mısır asıllı Britanyalı Sarah Hamouda, hamilelik döneminde aşerdiği künefe ile çikolatayı bir araya getirerek Dubai çikolatasının ortaya çıkmasına öncülük etti. 2021 yılında Dubai’de yaşayan Hamouda ve eşi, evde çikolata yapmaya karar verdiler. Hamouda, künefe malzemeleri ile çeşitli denemeler yaparak “can’t get enough of it” (bir şeye doyamamak) deyimiyle “Can’t Get Knafeh of It” adını verdikleri çikolatayı keşfettiler.

“Pes Etmek İstediğimiz Günler Oldu”

FIX Dessert Chocolatier adlı çevrimiçi satış sitesini kuran çift, başlangıçta haftada sadece bir çikolata satışı yapıyordu. Hamouda, bu dönemi “Pes etmek istediğimiz o kadar çok gün oldu ki” sözleriyle anlatıyor. Ancak bir hayranın önerisiyle çikolatalarını bölgedeki influencerlara göndermeye başlayan çift, Maria Vehera tarafından paylaşılan TikTok videosuyla 6 milyondan fazla beğeni alarak Dubai çikolatasını dünyaya duyurdu.

Ticari Haklar Kime Ait?

Dünya çapında yankı uyandıran Dubai çikolatası, çeşitli markalar tarafından üretilip satılmaktadır. Hamouda ve Alani, büyük şirketlerin ürünlerine itiraz ederken, küçük işletmelerin ve ev yapımı ürünlerin katkılarından memnun olduklarını belirtiyorlar. Ancak Dubai çikolatasının tescilli markasının kimin haklarına ait olduğu net değil. Bölgesel olarak üretilen ürünlerin isimleri, coğrafi işaretler ile küresel koruma altına alınabiliyor.

Patent avukatı Rüdiger Bals, Dubai’nin bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu tür anlaşmalara taraf olmaması nedeniyle Dubai çikolatası isminin korunamayacağını ifade ediyor. Avrupa’da yapılan tescilli marka başvurularının sonuçsuz kalabileceğini belirten Bals, çikolatanın Dubai’de üretilmemesi durumunda marka hakkı ihlali olabileceğini vurguluyor.

Geçtiğimiz günlerde Almanya’da bir mahkeme, Türkiye’de üretilen tatlıların “Dubai çikolatası” adıyla satılmasının tüketiciyi yanıltıcı olduğuna hükmetti. İş insanı Andreas Wilmers’in şikayeti üzerine açılan dava, “Dubai tarzı” gibi ifadelerin kullanılmasının daha uygun olabileceği sonucuna varmıştı.

Related Posts

İsrail Gazze’yi vurdu: Çocuklar ve yardım bekleyenler öldü

İsrail’in sabah saatlerinden itibaren Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda aralarında kadınların, çocukların ve yardım bekleyenlerin bulunduğu 50 Filistinli ve yaşamını yitirdi.

İYİ Parti’den MSB’ye ’12 şehit’ soruları: ‘İstihbaratı teröristten mi aldınız?’

İYİ Partili Turhan Çömez, 6 Temmuz Pazar günü Irak’ın Pençe-Kilit harekât bölgesinde 12 askerin şehit olduğu olaya ilişkin soru işaretlerini TBMM gündemine getirdi. Çömez, “Mağaradaki aramanın PKK itirafçısı bir kadın teröristin vermiş olduğu bilgiler üzerine yapıldığı iddiaları doğru mu” diye sordu.

Filistinli aktivist Halil’den, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası

Filistinli aktivist Halil’den, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası

Kocaeli merkezli 19 ilde dolandırıcılık operasyonunda 38 gözaltı

Kocaeli merkezli 19 ilde düzenlenen sahte internet siteleri ve sosyal medya üzerinden araç kiralama dolandırıcılığı operasyonunda 38 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, adliyeye sevk edildi.

Husiler İsrail’in Kızıldeniz’de gemilerine saldırdı

Yemen’deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz açıklarında son günlerde ticari gemileri hedef alan saldırılara dair açıklaması El-Mesire televizyonunda yayımlandı. Bu saldırıları balistik füzelerin yanı sıra insansız deniz ve hava araçlarıyla …

SGK’nın kanser ilaçlarını ödeme kapsamına almasıyla ilgili dikkat çeken uyarı

Sağlık Hakkı Derneği, SGK’nın kanser ilacı Pembrolizumab’ı ödeme kapsamına alınmasının olumlu olduğu ancak tedavi hakkının “tek seferlik” bir kullanım ile sınırlandırılmasının tedavisi başarısız olan hastaların bir sonraki modern tedavi seçeneğine erişimini engellediğini aktardı.