Deprem çantasından sonra bir fırsatçılık daha: Sahte deprem uyarı uygulamaları arttı

Deprem İçin Sahte Uyarı Uygulamalarına Dikkat!

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, depremi önceden bildirdiği öne sürülen uygulamaların arttığını belirtti.

Baki, özellikle son dönemde deprem sonrası artan bilgi ihtiyacını fırsata çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen sahte deprem erken uyarı uygulamalarında karşı uyardı.

Deprem sonrası ortaya çıkabilecek erken bilgi uyarı sistemleri hakkında dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Baki, bu tür sahte uygulamalara karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi.

Uygulamalar Nasıl Çalışıyor?

Deprem erken uyarı sistemlerinin Baki tarafından anlatılan çalışma prensibi, telefonlardaki ivmeölçer sensörlerinin kullanılmasına dayanıyor.

Uygulama, cihazlardaki sensörler aracılığıyla sarsıntıları algılayarak milyonlarca cihazı bir mobil sismik sensör ağına dönüştürüyor. Eğer aynı bölgede birden fazla cihaz aynı anda sarsıntı tespit ederse, veriler sunuculara iletiliyor ve eğer yıkıcı bir deprem riski varsa, uygulama bölgedeki cihazlara hızlıca uyarı gönderiyor.

Sahte Uygulamalar, Siber Tehdit Haline Dönüşüyor

Sahte deprem uygulamalarının sadece yanlış bilgi yaymadığını belirten Baki, bu tür yazılımların telefonlara zararlı yazılımlar bulaştırabileceğini ifade etti.

Hassas verilere erişebilen bu sahte uygulamaların, kullanıcıları sahte bildirimlerle reklamlara yönlendirerek gelir elde etmeyi amaçladığına dikkat çeken Baki, aynı zamanda telefonlara zararlı yazılımlar yükleyerek kişisel verileri ele geçirmeye çalıştıklarını aktardı.

“Türkiye’de Resmi Mobil Uyarı Sistemi Yok”

Türkiye’de henüz resmi bir mobil uyarı sistemi olmadığını belirten Baki, ABD ve Japonya’da devlet destekli deprem uyarı sistemlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Baki, Türkiye’de bu tür sistemlerin olmadığına ve dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, uygulamaların talep ettiği izinlerin gözden geçirilmesi gerektiğini, gereksiz izin isteyen uygulamalardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Deprem korkusunun yanı sıra dijital güvenliğin de önemli olduğunu vurgulayan Baki, dijital güvenliğin fiziksel güvenlik kadar kritik olduğunu söyledi.

Related Posts

İsrail Gazze’yi vurdu: Çocuklar ve yardım bekleyenler öldü

İsrail’in sabah saatlerinden itibaren Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda aralarında kadınların, çocukların ve yardım bekleyenlerin bulunduğu 50 Filistinli ve yaşamını yitirdi.

İYİ Parti’den MSB’ye ’12 şehit’ soruları: ‘İstihbaratı teröristten mi aldınız?’

İYİ Partili Turhan Çömez, 6 Temmuz Pazar günü Irak’ın Pençe-Kilit harekât bölgesinde 12 askerin şehit olduğu olaya ilişkin soru işaretlerini TBMM gündemine getirdi. Çömez, “Mağaradaki aramanın PKK itirafçısı bir kadın teröristin vermiş olduğu bilgiler üzerine yapıldığı iddiaları doğru mu” diye sordu.

Filistinli aktivist Halil’den, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası

Filistinli aktivist Halil’den, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası

Kocaeli merkezli 19 ilde dolandırıcılık operasyonunda 38 gözaltı

Kocaeli merkezli 19 ilde düzenlenen sahte internet siteleri ve sosyal medya üzerinden araç kiralama dolandırıcılığı operasyonunda 38 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, adliyeye sevk edildi.

Husiler İsrail’in Kızıldeniz’de gemilerine saldırdı

Yemen’deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz açıklarında son günlerde ticari gemileri hedef alan saldırılara dair açıklaması El-Mesire televizyonunda yayımlandı. Bu saldırıları balistik füzelerin yanı sıra insansız deniz ve hava araçlarıyla …

SGK’nın kanser ilaçlarını ödeme kapsamına almasıyla ilgili dikkat çeken uyarı

Sağlık Hakkı Derneği, SGK’nın kanser ilacı Pembrolizumab’ı ödeme kapsamına alınmasının olumlu olduğu ancak tedavi hakkının “tek seferlik” bir kullanım ile sınırlandırılmasının tedavisi başarısız olan hastaların bir sonraki modern tedavi seçeneğine erişimini engellediğini aktardı.