Bakır İşlemeciliğinde Bir Dönem: Hasan Var’ın Hikayesi

Izmir’de Bakır İşlemeciliği Yapan Hasan Var: “Bakırdan Takı Yaparak Mesleğime Değer Katıyorum”

Izmir’de bakır işlemeciliği yapan ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanına sahip olan 58 yaşındaki Hasan Var, meslek hayatına 7 yaşında Kemeraltı’nda kuyumculuk yaparak başladı. Daha sonra 14 yaşında memleketi Erzincan’da öğrendiği bakırcılık ile yoluna devam eden Var, bakır tava, tencere, ibrik gibi ürünlere talebin azalması üzerine bakırı takı yaparak mesleğine yeni bir soluk getirdi.

Kemeraltı’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Hasan Var

Dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşılarından biri olan Kemeraltı’nda bakır işlemeciliği yapan Hasan Var, “44 yıldır bakırcılık yapıyorum. Artık bakırcılıkla kuyumculuğu birleştirdim. Bakırdan taşlı bilezik, kolye, yüzük yapıyorum” şeklinde konuştu. Erzincan’da 3 yıl çıraklık yaptığını belirten Var, mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu ve sektörde yetişen zanaatkarların azaldığını dile getirdi.

Var, bakır işi ve kuyumculuğu birleştirme fikrinin eşine ait olduğunu ve bu sayede bakır takılar ürettiklerini aktardı. Bakır takıların sağlığa faydalarını anlatan Var, “Bakır bilezik hem negatif elektriği alır hem de kireçlemeyi önler. Bakırdan yapılan takıları öneriyorum” dedi.

Mesleğin Geleceği ve Destek Beklentisi

Var, sanatların kaybolmaması ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yaşım elverdiğince bu mesleği sürdüreceğim. Destek olunmalı, reklam yapılmalı. Halk eğitimlerinde, belediyelerin organizasyonlarında bu meslekler desteklenmeli” şeklinde konuştu. Hasan Var, “Bakırdan yapılan takıların yanı sıra el sanatlarına da destek verilmeli. Ekonomik getirisi olan meslekler insanların daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlar” diyerek meslektaşlarına ve el sanatlarına destek çağrısında bulundu.

Related Posts

Mahfi Eğilmez: Teşvik dosyası

Türkiye bugüne kadar doğru bir teşvik politikası izleyemedi. 200 yıldır içinde bulunduğu tekstil sektöründe bu kadar süre içinde dünya markası yaratamayan ender ülkelerden birisi konumunda kalmaya devam etti. Bunun nedenlerinden birisi teşviklerin seçici değil siyasal nedenlerle genel tutulması olmuştur

Altının onsu ilk yarıda yatırımcısının yüzünü güldürdü

Altının onsu ilk yarıda yatırımcısının yüzünü güldürdü

Borsa İstanbul’da tarih değişikliği! 16 Temmuz’da yapılacak

Resmi tatil nedeniyle Borsa İstanbul’da takas işlemlerinin tarihinde değişiklik olacak. Pay Piyasasında, bugünkü işlemlerin takası 16 Temmuz Çarşamba günü, 14 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek işlemlerin takası da 17 Temmuz Perşembe günü …

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …