Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Kavak Ağaçlarından Yayılan Polenler Alerjik Hastalığı Olanlarda Sağlık Sorununa Yol Açıyor

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının artmasıyla kavak ağaçlarından yayılan polenler, alerjik hastalığı olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Nisan-ağustos ayları arasında etkili olan polen salınımı özellikle çocuklar, yaşlılar ve alerjik bireyler için zorlayıcı bir dönem haline geliyor. Rüzgarla taşınan polenler geniş bir alana yayılırken, alerjik reaksiyonları tetikleyerek sosyal hayatı olumsuz etkileyebilir.

Burun akıntısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerle karşılaşan Demet Seloğlu (23), bahar aylarında yeşil alanlara çıktığında Kafkas Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’na başvurdu. Dr. Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, hastaya deri prick testi yaparak alerjiyi tespit etmeye çalıştı.

”Alerjik Semptomlar Sosyal Hayatı Olumsuz Etkileyebilir”

Türkiye genelinde polen miktarının arttığını belirten Kafkas Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Dr. Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu şunları söyledi: “Nisan ayından itibaren yeşil alanların artmasıyla birlikte polen miktarı yükseliyor. Bu durum bazı hassas kişilerde nefes darlığı, burun akıntısı, öksürük, hapşırma, boğazda ağrı ve yanma gibi semptomlara yol açabilir. Alerjik riniti, astım ve KOAH gibi hastalıkları bulunan kişilerde semptomlar daha şiddetli olabilir, sosyal hayatlarını olumsuz etkileyebilir. Semptomların şiddeti kişinin maruz kaldığı polen miktarıyla da ilişkilidir.”

Alerjik hastalığı olan bireylere belirlenen saatlerde dışarı çıkmama, pencere ve kapıları kapalı tutma önerisinde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Topaloğlu, şunları ekledi: “Özellikle sabah 05.00-10.00 ve akşam 18.00-20.00 arasında polen miktarının yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Hastalara deri prick testi yaparak alerjenleri belirlemeye çalışıyoruz. Semptomların kontrol altına alınması için ilaç tedavisi ve koruyucu önlemler öneriyoruz. Çocuklar, yaşlılar ve alerjik hastalığı olan bireyler risk altındadır. Onlara dışarıda belirli saatlerde bulunmamalarını, evdeyken kıyafetlerini değiştirip banyo yapmalarını, ilaçlarını düzenli kullanmalarını ve hekimlerinin önerdiği tedavilere devam etmelerini öneriyoruz. Koruyucu ilaçlarına doktor kontrolünde devam etmeleri son derece önemlidir.”

Related Posts

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Beynine pıhtı atan çocuk15 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti

Hatay’da beynine pıhtı atması sonucu hastanede tedavi altına alınan 12 yaşındaki çocuk, 15 gün süren tedavi sürecinde hayata tutunamadı.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Kontrolsüz kullanılan ilaçlar kalp yetmezliğine ve erken ölüme yol açabiliyor