ABD Ticaret Politikaları ve Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkileri
Dünya genelinde gümrük tarifelerine ilişkin belirsizlikler devam ederken, ABD’nin ticaret politikaları küresel piyasalar üzerinde belirleyici bir rol oynamaya devam ediyor. ABD, en büyük ticaret ortaklarıyla uzlaşma yolunda ilerlediği yönündeki haberlerle risk iştahını destekleyerek olumlu bir hava yarattı.
Bu çerçevede ABD Başkanı Donald Trump, Japonya’nın ABD’ye yüzde 15 gümrük vergisi ödeyeceğini duyurdu. Bu oranın önceki yüzde 25’lik tarifeden düşük olması, piyasalardaki olumlu havayı pekiştirdi.
Trump, Japonya’nın ABD’ye pazarını ilk defa açtığını belirterek, bu durumun gümrük vergileri kadar karlı olabileceğini vurguladı. Diğer büyük ülkelerin de ABD’ye pazarlarını açması halinde tarifelerin kaldırılabileceğini söyleyen Trump, aksi takdirde daha yüksek gümrük vergilerinin uygulanacağını kaydetti.
ABD’nin diğer ticaret ortaklarıyla da görüşmeler yürüttüğünü belirten Trump, İngiltere, Filipinler ve Endonezya ile anlaşmalar yapıldığını, ayrıca Çin ile de ticaret anlaşmasının tamamlanma sürecinde olduklarını ifade etti.
Ayrıca, ABD’de açıklanan şirket bilançoları da yakından takip ediliyor. Tesla’nın net karında yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 16 düşüş yaşanırken, Google’ın ana şirketi Alphabet’in geliri yüzde 14 artarken IBM’in geliri de yüzde 8 arttı.
Ayrıca makroekonomik veriler de piyasaların gündeminde. ABD’de ikinci el konut satışları haziranda yüzde 2,7 azalarak 3,93 milyona geriledi. İkinci el konut satış fiyatları ise yıllık bazda yüzde 2 artış gösterdi ve tüm zamanların en yüksek haziran seviyesine ulaştı.
New York borsasında artan ticaret anlaşması beklentileriyle endeksler yükselirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,39 seviyesinde seyrediyor. Dolar endeksi yüzde 0,1 azalarak 97,2 seviyesinde bulunurken altının ons fiyatı ve Brent petrol fiyatları da belirsizliklere rağmen nispeten dengeli seyir izliyor.
Avrupa Borsaları ve ECB Faiz Kararı Beklentileri
Avrupa borsaları da ABD ile ticaret anlaşmasına yakın olunduğu ve abd’den ithalata yüzde 15 tarife uygulayacağı yönündeki haberlerle yükseliş gösterdi. ECB’nin temmuz ayı toplantısında faiz indirimlerine ara vermesi beklenirken, piyasalar ekonomik göstergeleri yakından takip ediyor.
Analistler, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarından ECB’nin gelecekteki politikalarına dair ipuçları aranacağını belirtiyor. Ayrıca, ABD ile AB arasındaki ticaret görüşmelerinin ECB’nin kararlarını etkileyebileceği de göz önünde bulunduruluyor.
Bu gelişmelerle Avrupa borsalarında yükseliş yaşanırken, endeks vadeli kontratlarda da olumlu bir seyir izleniyor.
Asya Borsaları ve Ticaret Görüşmeleri
Asya borsalarında da ticaret görüşmelerine ilişkin olumlu haber akışıyla yükseliş görülüyor. ABD’nin Japonya, Filipinler ve Endonezya ile ticaret anlaşmalarının yanı sıra ABD ve Çin yetkililerinin görüşmeler yapacak olması piyasalarda risk iştahını artırıyor.
Japonya, Güney Kore, Hong Kong ve Çin gibi önemli Asya borsalarında yükseliş yaşanırken, ticaret görüşmeleri ve anlaşmaları piyasalarda olumlu bir hava oluşturuyor.
Yurt İçi Piyasalarda Faiz Kararı ve Ekonomik Gelişmeler
Borsa İstanbul, dünü değer kaybederek tamamlarken, dolar/TL kuru yatay seyrini koruyor. Analistler, TCMB’nin bugünkü faiz kararının yanı sıra yurt dışı gelişmeleri takip edeceklerini belirtiyor.
Ekonomistler, TCMB’nin politika faizinde indirim yapmasını beklerken, yıl sonuna kadar faiz indirimlerinin devam edebileceği öngörülüyor.
BIST 100 endeksi teknik olarak 10.500 ve 10.400 seviyelerinin destek, 10.700 ve 10.800 seviyelerinin direnç konumunda olduğu belirtiliyor.