Türkiye, 2024’te Avrupa’nın hidroelektrikte en fazla kapasite artışı sağlayan ülkesi oldu

Türkiye, Avrupa’da Hidroelektrik Kapasitesinde Lider Konumda

Türkiye, geçen yıl Avrupa’da en yüksek hidroelektrik kapasitesi artışını gerçekleştirerek 241 megavatlık yeni kapasite ekledi. Uluslararası Hidroelektrik Derneği’nin verilerine göre, hidroelektrik santraller temiz enerji üretiminin yanı sıra yüksek verimlilikleri ve uzun ömürleriyle öne çıkıyor.

Globally, hidroelektrik enerji, yenilenebilir kaynaklar arasında en önemli elektrik üretim kaynağı olmaya devam ediyor. Toplam dünya elektrik üretiminin yüzde 14.3’ü hidroelektrikten karşılanırken, 150’den fazla ülkede şebeke esnekliğine katkı sağlıyor.

IHA’nın raporuna göre, 2024 itibarıyla dünya genelindeki kurulu hidroelektrik kapasitesi 1443 gigavata ulaştı. Bu artışın 24.6 gigavatlık kısmı yeni kapasiteyi temsil ederken, 16.2 gigavatı hidroelektrik santrallerine, 8.4 gigavatı ise pompalı depolama santrallerine aittir.

Geçen yıl Doğu Asya ve Pasifik bölgesinde 1804 teravatsaat elektrik üretildi. Bölgeye 15 gigavatlık yeni kapasite eklendi, bunun 8 gigavatı pompalı depolama sistemlerinden sağlandı. Benzer şekilde, Afrika’da hidroelektrikten elde edilen elektrik üretimi 167 teravat saat olurken, 4 bin 507 megavatlık yeni kapasite eklendi.

Türkiye ise Avrupa’da 241 megavatlık yeni hidroelektrik kapasitesiyle birinci sırada yer aldı. Aynı dönemde, Avrupa liderliğini sürdüren Türkiye’yi diğer ülkeler takip etti.

Globally, Çin en yüksek hidroelektrik kapasitesine sahip ülkedir. Çin’i Brezilya ve ABD izlemektedir.

Ülkede, yaklaşık 600 megavatlık hidroelektrik projesi devam etmektedir. Türkiye’nin hidroelektrik yatırımları, yerli kaynaklardan enerji üretimini artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Bu projeler, Türkiye’nin uzun vadeli enerji stratejisinin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Related Posts

Mahfi Eğilmez: Teşvik dosyası

Türkiye bugüne kadar doğru bir teşvik politikası izleyemedi. 200 yıldır içinde bulunduğu tekstil sektöründe bu kadar süre içinde dünya markası yaratamayan ender ülkelerden birisi konumunda kalmaya devam etti. Bunun nedenlerinden birisi teşviklerin seçici değil siyasal nedenlerle genel tutulması olmuştur

Altının onsu ilk yarıda yatırımcısının yüzünü güldürdü

Altının onsu ilk yarıda yatırımcısının yüzünü güldürdü

Borsa İstanbul’da tarih değişikliği! 16 Temmuz’da yapılacak

Resmi tatil nedeniyle Borsa İstanbul’da takas işlemlerinin tarihinde değişiklik olacak. Pay Piyasasında, bugünkü işlemlerin takası 16 Temmuz Çarşamba günü, 14 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek işlemlerin takası da 17 Temmuz Perşembe günü …

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …