Bakan Bolat: e-Ticaret hacmi 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-Ticaretin Gelişimiyle İlgili Raporu Tanıttı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu’nu tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşma yaptı. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, TOBB e-Ticaret Sektör Meclisi Başkanı Ozan Acar ve çeşitli davetliler de katıldı. Bakan Bolat, e-ihracatın önemine değinerek, “Türkiye’de e-ihracatın toplam ihracattaki payı yüzde 2,9’a yükseldi ve yılda yaklaşık 8 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştı. Hedefimiz, 2030 yılına kadar e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkarmak ve yaklaşık 30-35 milyar dolarlık bir e-ihracat hacmi elde etmek” şeklinde konuştu.

Sektör Hızlı Büyüyor

Bakan Bolat, e-ticarette bir önceki yıla göre yüzde 61,7’lik bir artış yaşandığını belirterek, “2024 yılında Türkiye’deki e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 61,7 artarak 3 trilyon 162 milyon lira seviyesine ulaştı. Perakende e-ticaret ise 2023 yılına göre yüzde 63,7 artış göstererek 1 trilyon 619 milyar liraya yükseldi. Genel ticaret içinde e-ticaretin payı yaklaşık yüzde 19’dur. Bu da gösteriyor ki sektör hızla büyüyor. Aynı zamanda e-ticaret hacmi geçen sene yüzde 15 artarak 90 milyar dolara yükseldi” şeklinde ifade etti.

E-Ticaret İşlem Sayıları Artıyor

Bakan Bolat, e-ticaret yapan işletme sayısının 2024 yılında 600 bine ulaştığını belirterek, “2024 yılında e-ticarette gerçekleşen işlem sayısı 5 milyar 910 milyon adete yükseldi. Perakende e-ticaretteki işlem sayısı da yüzde 10 artarak 1 milyar 850 milyon adet oldu. Bu veriler, e-ticaretin Türkiye ekonomisine olan katkısının giderek arttığını göstermektedir” dedi.

Kadın Tüketicilerin E-Ticaret Katkısı

Bolat, e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 27’sinin kadınlar tarafından işletildiğini belirterek, “2024 yılı verilerine göre giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörü e-ticarette en büyük paya sahip sektör oldu. Ayrıca giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründeki alışverişlerin yüzde 80’i kadın tüketiciler tarafından gerçekleştirildi. E-ticaretin ülkemizde yaygınlaşması ve her geçen gün artan işlem sayıları, sektörün önemini bir kez daha ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise e-ticaretin, iş dünyasının dijitalleşmesinde önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “Türkiye’nin üretim ve girişimcilik kapasitesini artırmak için e-ticaretin önemi büyük. Bu alanda yapılan çalışmalar, Türkiye ekonomisinin geleceği açısından kritik bir rol oynamaktadır” dedi.

Related Posts

Altının onsu ilk yarıda yatırımcısının yüzünü güldürdü

Altının onsu ilk yarıda yatırımcısının yüzünü güldürdü

Borsa İstanbul’da tarih değişikliği! 16 Temmuz’da yapılacak

Resmi tatil nedeniyle Borsa İstanbul’da takas işlemlerinin tarihinde değişiklik olacak. Pay Piyasasında, bugünkü işlemlerin takası 16 Temmuz Çarşamba günü, 14 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek işlemlerin takası da 17 Temmuz Perşembe günü …

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.