Doğurganlık neden azalıyor?

Türk-Alman Jinekoloji Kongresi, Antalya’da Gerçekleşti

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı’nca (TAJEV) düzenlenen 15. Türk-Alman Jinekoloji Kongresi, 23-27 Nisan tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşti.

Kongrede polikistik over sendromu, endometriozis, gebelikte aşılama, gebelikte vitamin takviyeleri, beslenme, ve tedavilerde ‘yapay zeka’dan yararlanma gibi konular ele alındı. Kongreyi, 13 ülkeden bin 500’ün üzerinde katılımcı takip etti.

Kongre kapsamında; Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, endometriozis cerrahisinin Dünyaca ünlü ismi Prof. Dr. Ceana Nezhat ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı TAJEV Genel Sekreteri Prof. Dr. Yusuf Üstün gibi alanında uzman isimlerin katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Prof. Dr. Ünlü, Prof. Dr. Nezhat ve Prof. Dr. Üstün; toplantı sonrası SÖZCÜ’ye özel açıklamalar yaptı.

Yediklerimiz ve İçtiklerimiz Üreme Organlarımıza Zarar Veriyor

Ülkemizde infertilite (kısırlık) oranlarının arttığını belirten Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü’ye nedenlerini ve çiftlerin izlemesi gereken yol haritasını sordum. İşte açıklamaları:

  • Kadınlarda yumurtlama problemleri, polikistik over hastalığı, endometriozis, geçirilmiş yumurtalık iltihapları, ve enfeksiyonlara bağlı olarak tüplerdeki tıkanıklıklar infertiliteye neden olabilir.
  • Erkeklerde semen içerisinde hiç sperm bulunmaması (azoospermi), sperm sayısında ve hareketliliğinde azalma, ve varikosel görülebilir.
  • Kariyer planlaması nedeniyle kadınlar çocuk sahibi olmayı erteleyebilir ve ileri yaş infertilite açısından risk oluşturabilir.

Yediğimiz içtiğimiz besinlerdeki tarım ilaçları, hormonlar, genetiğiyle oynanmış gıdalar ve çevresel kirlilik üreme organlarına zarar verebilir. Endokrin bozucular, plastikler, kozmetikler, radyasyon, alkol, sigara, obezite ve stres de infertiliteyi artırabilir.

Herkes İçin Önemli Tavsiyeler

Prof. Dr. Cihat Ünlü, çocuk sahibi olmayı planlayan genç kızlara ve kadınlara şu tavsiyelerde bulundu:

  1. Çok geç çocuk planı yapmamalarını öneriyor,
  2. Geç evlenenler için yumurtaların saklanması için alternatifler olduğunu belirtiyor,
  3. Erken yaşta menopoza giren genç kızlara yumurta rezervlerini ölçtürmelerini tavsiye ediyor,
  4. Adet sancısı çeken genç kızlara düzenli jinekolojik kontrol yapmalarını öneriyor.

Related Posts

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Beynine pıhtı atan çocuk15 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti

Hatay’da beynine pıhtı atması sonucu hastanede tedavi altına alınan 12 yaşındaki çocuk, 15 gün süren tedavi sürecinde hayata tutunamadı.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”