Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ne kadar?

Türkiye elektrik enerjisi sektöründe önemli bir gelişme yaşadı ve Mart 2025 itibarıyla kurulu gücü 118 bin 185 megavata ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 60,4’e, yerli kaynakların payı ise yüzde 70,1’e yükseldi.

Özellikle rüzgâr ve güneş enerjisindeki büyüme dikkat çekiciydi. Türkiye, hem yenilenebilir enerji kaynakları kullanımında Avrupa ortalamasına yaklaşırken hem de yerli kaynak kullanımında küresel trendlerin üzerinde performans sergiliyor.

Rüzgar ve güneş enerjisinden elde edilen kurulu güç Mart ayı sonu itibarıyla 35 bin 17 megavata ulaştı. Bu, toplam kurulu gücün yüzde 29,7’sine denk geliyor ve Avrupa Birliği ülkeleri genelindeki benzer oranlarla uyumlu.

Yenilenebilir enerjinin artan kullanımı, hem karbon emisyonlarının azaltılmasına yardımcı oluyor hem de enerji ithalatına olan bağımlılığı azaltıyor. Türkiye’deki elektrik talebinin hızla artmasıyla birlikte 2035 yılında yıllık elektrik tüketiminin 510 teravat saate ulaşması bekleniyor.

Bu talebi karşılamak için enerji sektöründe büyük yatırımlar yapılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, rüzgar ve güneş enerjisinde 2035 yılına kadar 120 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Bu hedef doğrultusunda yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.

Yerli kaynaklı kurulu güç 82 bin 894 megavata yükselirken, yerli kaynakların payı yüzde 70’i aştı. Bu artış, hidroelektrik, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi kaynaklardan elde edilen kurulu güçlerdeki genişlemeye bağlı olarak gerçekleşti.

Türkiye, enerji üretiminde yerli kaynakların payıyla dünya genelinde öne çıkan bir konumda. Bu enerji dönüşümü sayesinde ülkenin arz güvenliği artıyor ve enerji piyasasında daha rekabetçi bir yapı oluşuyor.

Related Posts

Xiaomi, yedi akıllı telefon modeli için desteği sonlandırıyor: İşte liste

Xiaomi, bu ay yedi cihazının yaşam döngüsünün sonuna (EOL) geldiğini resmi olarak duyurdu. Bu, söz konusu cihazların artık güvenlik yamaları ve işletim sistemi güncellemeleri dahil hiçbir güncelleme almayacağı anlamına geliyor. Desteği sona …

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Avrupa gözünü ABD’li akademisyenlere dikti

Avrupa Birliği, ABD’deki fon kesintileri nedeniyle zorluk çeken akademisyenlere daha yüksek hibeler ve araştırma özgürlüğü sunarak kendini güvenli bir araştırma destinasyonu olarak tanıtmayı hedefliyor.

Apple Watch Ultra 3 ve SE 3: Apple’ın 2025 saat stratejisi netleşiyor

Apple Watch’un piyasaya sürülüşünün 10. yılında, Apple’ın popüler giyilebilir teknoloji serisinin geleceği merak konusu. Apple Watch Ultra 3 ve Apple Watch SE 3 modellerinin önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceği teknoloji tutkunlarının yakından …

Bilim dünyasında çığır açan keşif

Güney Koreli bilim insanları, aşırı sıcaklıklarda bile gücünü koruyabilen yüksek entropili bir metal geliştirmeyi başardı.

GeForce RTX 5060 fiyatı ve çıkış tarihi paylaşıldı

Nvidia’nın merakla beklenen Ada Lovelace ekran kartı RTX 5060 için artık net bir lansman tarihi paylaşıldı. Şirketin partner üreticileriyle paylaştığı bilgilere göre RTX 5060, 19 Mayıs tarihinde resmen çıkacak. Aynı gün hem satış hem de inceleme …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir