Türkiye’nin ARF süper bilgisayarına kuantum entegrasyonu

Türkiye, Yapay Zekâ ve Kuantum Bilgisayar Entegrasyonuyla Teknoloji Ligine Yükseliyor

Türkiye, yapay zekâ teknolojilerinden maksimum verim elde etmek ve bilimsel üretkenliği ileri seviyelere taşımak amacıyla önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” kapsamında, ARF süper bilgisayarına kuantum bilgisayar entegrasyonu planlanıyor. Bu adım, Türkiye’yi yapay zekâ destekli yüksek başarımlı hesaplamalarda öncü konuma taşıyacak.

Türkiye’nin yapay zekâ yolculuğunda merkezi konumda olan ARF süper bilgisayarı, 80 binden fazla işlemci çekirdeği, 312 GPU kartı ve 14 petabayt veri depolama kapasitesiyle TÜBİTAK çatısı altında hizmet sunmaktadır. Bu sistem, yaklaşık 40 bin dizüstü bilgisayarın hesaplama gücüne eşdeğer bir performans sergileyerek bilim insanlarına, araştırmacılara ve teknoloji geliştiricilere yeni ufuklar açmaktadır.

Yeni dönemde, ARF sistemine en az 20 fiziksel kubite sahip süper iletken kubitler üzerine kurulu bir kuantum bilgisayar entegre edilmesi hedeflenmektedir. Bu gelişme, Türkiye’yi yapay zekâda olduğu kadar kuantum teknolojilerinde de öncü ülkeler arasına sokma potansiyeline sahiptir.

TÜRKÇE BÜYÜK DİL MODELİ VE YERLİ YAPAY ZEKA GELİŞİMİ

Yapay zekâ ekosistemini güçlendirmek amacıyla başlatılan “Süper Bilgisayar Yatırım Programı”, donanım kapasitesinin yanı sıra bilimsel üretkenliği ve yapay zekâ inovasyonlarını da desteklemeyi hedeflemektedir. Özellikle Türkçe diline özgü büyük dil modelleri geliştirmek ve yerli yapay zekâ altyapısını güçlendirmek için çeşitli çalışmalar planlanmaktadır.

ARF, BİLİMİN HER ALANINDA

ARF süper bilgisayarı, TRUBA (Türk Ulusal Bilim e-Altyapısı) bünyesinde hizmet vermekte olup sıvı soğutma sistemine sahip ileri teknoloji altyapısı aracılığıyla iklim modellemeden biyoteknolojiye, temel bilimlerden tıbba kadar pek çok alanda yüksek performanslı hesaplama desteği sağlamaktadır. Bu sayede Türkiye, bilimsel araştırmalarda küresel rekabet gücünü artırmaktadır.

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİYLE GÜÇLENEN EKOSİSTEM

TÜBİTAK, ulusal ve uluslararası platformlarda aktif rol oynayarak Türkiye’nin EuropHPC Programı kapsamında İspanya’da bulunan MareNostrum5 süper bilgisayar altyapısına erişim hakkını sağlamıştır. Ayrıca, Türkiye’nin ortak olduğu BSC Yapay Zeka Fabrikası (BSC-AIF), Avrupa Birliği’nin desteklediği ilk 7 yapay zekâ fabrikasından biri olarak kabul edilmiştir. Bu gelişmeler, Türk sanayisi ve kamu sektörünün yapay zekâ temelli çözümleri daha hızlı bir şekilde üretmesi ve kullanıma geçirmesi amacını taşımaktadır.

ARF-ACC İLE DAHA GÜÇLÜ YAPAY ZEKA ALTYAPISI

ARF altyapısının ikinci aşaması olan ARF-ACC sistemi, yapay zekâ araştırmaları yapan uzmanlara ileri düzey hesaplama kapasitesi sağlamak amacıyla devreye alınmıştır. Bu sayede, yapay zekâ çalışmaları yürüten üniversiteler, start-up’lar ve kamu kurumları daha etkin, hızlı ve kapsamlı projeler geliştirme imkânına sahip olacaktır.

Related Posts

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Dijitalleşen dünyada kişisel verilerinizi korumanın 8 yolu

1. Paylaştığınız Bilgileri Unutmayın Oxford Üniversitesi Bilgi Güvenliği sayfasından edinilen bilgiye göre, internetteki günlük aktivitelerimiz farkında olmadan birçok kişisel bilgiyi paylaşmamıza neden oluyor. Doğum tarihinizden ev adresinize …

Türkiye’nin de aralarında olduğu 30 ülkenin katkısıyla geliştirildi: Yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava gözlem uydusu MTG-S1, ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi. MTG-S1, Meteosat Üçüncü Nesil (MTG) Uydu Programı kapsamında önümüzdeki 20 yıl boyunca görev yapacak 6 uydudan biri olacak. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) tarafından işletilecek uydu, hava tahmini, ani hava olayları takibi ve iklim izleme alanlarında önemli katkılar sunacak. Halihazırda EUMETSAT’ın işlettiği 9 uydudan elde edilen veriler, 30 üye ülkede meteorolojik tahminler ve erken uyarı sistemleri için etkin şekilde kullanılıyor. MTG-S1’in devreye girmesiyle bu kapasite önemli ölçüde artacak.

Nazan Zorlu 2025 Rally di Roma Capitale ile Avrupa arenasında sezona başlıyor

2024 sezonunda İtalya’nın ulusal ralli kupası Trofeo Italiano Rally (TIR) kapsamında kadın pilotlar birincisi olan Nazan Zorlu, yeni sezona Avrupa otomobil sporlarının en prestijli organizasyonlarından biri olan FIA European Rally Championship (ERC) ile adım atıyor. Zorlu, ERC 2025 sezonundaki ilk yarışına 4-6 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan 12. Rally di Roma Capitale ile çıkıyor.

Google’a rakip oldular! Mercedes, BMW ve Volkswagen’den dikkat çeken ortaklık

Aralarında Mercedes-Benz, BMW ve Volkswagen’in de olduğu Almanya otomotiv sektörünün önde gelen 11 şirketi, yeni nesil araç yazılımlarında Google gibi teknoloji devleriyle rekabet edebilmek için güçlerini birleştirdi.

WhatsApp’taki durumlara reklam getiriliyor

WhatsApp’a gelecek yenilikleri duyuran Meta, Durumlar kısmına reklamların geleceğini aktardı.