Kırgızistan’da Yapay Zeka Dönüşümü

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Adılbek Kasımaliyev, yapay zeka teknolojilerinin devlet kurumlarına sistematik ve geniş çaplı olarak entegre etmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamaya göre, Kasımaliyev, Kazakistan’ın Almatı şehrinde düzenlenen “Endüstriyel Yapay Zeka: Yeni Bir Çağın Teknolojileri” başlıklı 7. Dijital Almatı-2025 Uluslararası Forumu’nda konuştu.

Kasımaliyev, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve Kırgızistan’ın küresel teknoloji gündemindeki konumunu güçlendirmek amacıyla yapay zeka teknolojilerini, devlet kurumlarına sistematik ve geniş çaplı olarak entegre etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Dijital dönüşümün Kırgızistan için 10 yıldan fazla bir süredir stratejik bir öncelik olduğuna işaret eden Kasımaliyev, “Yapay zeka bizim ortak önceliğimizdir ve günümüzde küresel teknolojik alanın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Ülkelerimizin sadece potansiyelini kullanması değil, aynı zamanda teknolojik ilerlemenin aktif katılımcısı olması da önemlidir.” şeklinde konuştu.

Kasımaliyev, stratejik kararlar almak ve ileri teknolojileri hayata geçirmek için Yapay Zeka Ulusal Konseyi’ni kurduklarını anımsatarak, Yapay Zeka Ulusal Stratejisi’ni de yakında kabul edeceklerini kaydetti.

“Küresel bir dijital merkez olma şansımız var”

Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üye ülkelerinin dijital dönüşümünün başarılı olması için dijital becerilerin geliştirilmesi, startupların ve inovasyonların desteklenmesi ile siber güvenlik gibi alanlara odaklanılması gerektiğine değinen Kasımaliyev, “Küresel bir dijital merkez olma şansımız var. Bu bağlamda, bölgesel projeleri yönetmek ve stratejileri koordine etmek üzere Ortak Koordinasyon Kurulu’nun (OKK) oluşturulmasını öneriyorum. Kırgızistan, böyle bir yapıyı oluşturmak için pilot proje başlatmaya hazırdır.” ifadelerini kullandı.

Kırgızistan’ın yer aldığı bölgenin dijital inovasyon ve sürdürülebilir kalkınmanın merkezi haline getirilebileceğini vurgulayan Kasımaliyev, “Bilgi, kaynak ve en iyi uygulamaların paylaşılacağı bölgesel yapay zeka merkezinin oluşturulması, vatandaşların verilerinin korunmasını sağlamak için yapay zekayı düzenleyen bölgesel standartların geliştirilmesi ve teknoloji engellerini ortadan kaldırmak için bölgesel veri merkezleri aracılığıyla bilgi işlem gücüne erişim sağlanması gerektiğini öneriyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Kasımaliyev, ülkede ulusal mevzuata dayanarak hukuki ve mali konularda vatandaşlara danışmanlık yapmaya başlayan yapay zeka robotu “Akılay”ın hayata geçirildiğini belirterek, yapay zeka kullanarak su kaynakları ve sorunları üzerine bir çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Altının onsu ilk yarıda yatırımcısının yüzünü güldürdü

Altının onsu ilk yarıda yatırımcısının yüzünü güldürdü

Borsa İstanbul’da tarih değişikliği! 16 Temmuz’da yapılacak

Resmi tatil nedeniyle Borsa İstanbul’da takas işlemlerinin tarihinde değişiklik olacak. Pay Piyasasında, bugünkü işlemlerin takası 16 Temmuz Çarşamba günü, 14 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek işlemlerin takası da 17 Temmuz Perşembe günü …

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.