6 ayda 4,5 milyon dolar getirdi: Hiç tüketmiyoruz ama milyonlar kazandırıyor

Türkiye Deniz Salyangozu İhracatından 4,5 Milyon Dolar Gelir Elde Etti

Türkiye, 2025 yılının ilk yarısında deniz salyangozu ihracatından 4,5 milyon dolar gelir elde etti. Bu ihracatın önemli bir kısmı Uzak Doğu ülkelerine yapıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Güney Kore 2 milyon 76 bin dolar ile en fazla ihracat yapılan ülke konumunda bulunuyor. Çin Halk Cumhuriyeti’ne 839 bin, Tayvan’a ise 612 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ek olarak Japonya ve ABD gibi pazarlara da deniz salyangozu satışı yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Ülkemizde iç pazarda tüketilmeyen deniz salyangozları, tamamen dış satış amacıyla avlanıyor. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bu ürünün ihracat potansiyeline vurgu yaparak, “Yılın ilk yarısında, deniz salyangozu ihracatımızın büyük bölümü yine Uzak Doğu pazarlarına yoğunlaştı. Mevcut pazar payımızı artırarak ve yeni pazarlara açılarak büyümeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Kalyoncu, sektörün sürdürülebilirliğinin avcılık politikalarına bağlı olduğunu vurgulayarak, “Avcılığın belirli periyotlar ve kotalar dahilinde yapılması, hem stokların korunmasına hem de ekosistemin dengesinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Bakanlıklarımızın uyguladığı yasaklar ve denetimler, sektörün uzun vadeli sağlıklı büyümesi için büyük önem taşımaktadır” dedi.

Related Posts

Borsada bu hafta en çok yükselen ve düşen hisseler hangileri oldu?

Borsada bu hafta en çok yükselen ve düşen hisseler hangileri oldu?

Tahliye Edilen Dede Torunlarıyla Ev Arıyor

Antalya’da Mehmet Binicioğlu, imzalamadığı taahhütname yüzünden tahliye edilip ev arıyor.

Bayburt Taş Fabrikası Toplantısı Yapıldı

Vali Eldivan başkanlığında yapılan toplantıda fabrikanın durumu ve üretim kapasitesi değerlendirildi.

Muğla’da Apiterapi Eğitimi Fırsatı

GEKA, Muğla’da gençler ve kadınlar için apiterapi eğitimi düzenliyor, başvurular 27 Temmuz’a kadar.

Dijital pazarlarda yeni dönem: Rekabet artıyor

Dijital pazarlarda rekabet yeniden şekilleniyor. Rekabet Kurulu’nun son kararı ve Meclis’te gündeme gelen yeni düzenlemeler, kullanıcıların farklı dijital hizmetler arasında seçim yapabilmesinin önünü açabilir.

Mahfi Eğilmez: Teşvik dosyası

Türkiye bugüne kadar doğru bir teşvik politikası izleyemedi. 200 yıldır içinde bulunduğu tekstil sektöründe bu kadar süre içinde dünya markası yaratamayan ender ülkelerden birisi konumunda kalmaya devam etti. Bunun nedenlerinden birisi teşviklerin seçici değil siyasal nedenlerle genel tutulması olmuştur